"Smaczny posiłek podawany w czasie rejsu jest kluczem do dobrego samopoczucia pasażera w czasie lotu. Przeanalizowaliśmy uwagi i opinie naszych podróżnych i mam nadzieję, że nowa propozycja naszej karty dań przypadnie pasażerom do gustu i smaku" - powiedział rzecznik spółki Leszek Chorzewski. Wyjaśnił, że biorąc pod uwagę sugestie podróżnych, zwiększono porcje. Dania mają być lekkie, m.in. dlatego wprowadzono sałaty z dodatkiem sosów na bazie oliwy. Również kanapki serwowane na krótszych trasach będą bardziej urozmaicone.

Reklama

"Menu wprowadza wiele akcentów z nowoczesnej polskiej kuchni. Przy jego przygotowaniu, duży nacisk położono na rodzime produkty spożywcze tak, aby podczas naszej prezydencji i przed EURO 2012 goście z całego świata mogli posmakować tego, co w tradycji kulinarnej naszego kraju jest charakterystyczne, zdrowe i godne uwagi" - powiedział. Do karty wprowadzono produkty sezonowe np. truskawki, szparagi czy kurki.

Podróżujący klasą biznes na rejsach europejskich będą mogli posmakować np. pierogów staropolskich z mięsem i majerankiem, pasztetu z gęsi ze śliwką i marynowanymi gruszkami, musu z pstrąga mazurskiego z sosem musztardowo-koperkowym. Na rejsach transatlantyckich serwowana będzie m.in. pieczona pierś kaczki z konfiturą porzeczkową i z piklami, czy polędwiczki z kurczaka w kruszonce ziołowej z makaronem.

Pasażerowie w klasie ekonomicznej na lotach transatlantyckich dostaną np. gołąbki z mięsem, pyzy z mięsem, czy kotlety schabowe z kapustą i ziemniakami. Linia poinformowała, że autorem nowych propozycji kulinarnych po raz kolejny jest szef kuchni Robert Sowa.

Reklama

LOT w pierwszym półroczu br. odnotował wzrost w ruchu pasażerskim. W ruchu regularnym linia przewiozła o ponad 250 tys. pasażerów więcej, niż w tym samym czasie 2010 r. W sumie - razem z pasażerami czarterowymi - LOT przewiózł w ciągu sześciu miesięcy ponad 2 mln 145 tys. osób, co daje 8-proc. wzrost w porównaniu z ubiegłym rokiem.