Terenowe jednostki Państwowej Inspekcji Sanitarnej skontrolowały w czasie tegorocznych wakacji 8247 turnusów zgłoszonych do kuratorium oświaty oraz 27 zorganizowanych "na dziko". Kontrole dotyczyły m.in. higieny pomieszczeń, bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz jakości wody przeznaczonej do spożycia w miejscach wypoczynku, a także kąpielisk.

Reklama

W zbiorczej informacji udostępnionej PAP wskazano, że ogółem przeprowadzono 8,6 tys. kontroli, 119 z nich zostało wszczętych na skutek skarg lub interwencji. W większości interwencje dotyczyły złego stanu sanitarnego pościeli i łóżek, nadmiernego zagęszczenia miejsc noclegowych w pomieszczeniach, braku warunków do utrzymania higieny osobistej (mydła w płynie i ręczników jednorazowego użytku przy umywalkach), oraz warunków i sposobów prowadzenia żywienia.

W wyniku przeprowadzonych kontroli stwierdzono uchybienia i nieprawidłowości na 248 turnusach. 142 razy odnotowano brak odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych; w 30 przypadkach - brak właściwie zorganizowanych kąpielisk, a w 15 przypadkach - niedostateczną liczbę urządzeń sanitarnych w stosunku do liczby uczestników. W 10 przypadkach został przekroczony limit miejsc, a siedem dotyczyło braku ciepłej wody do mycia.

Inspekcja podnosi, że wśród nieprawidłowości dominował niewłaściwy stan sanitarno-higieniczno-techniczny pokoi mieszkalnych wraz z ich wyposażaniem, pomieszczeń higieniczno-sanitarnych i kuchennych.

W związku z uchybieniami terenowe jednostki Państwowej Inspekcji Sanitarnej wystawiły 248 mandatów karnych na łączną kwotę ponad 58 tys. zł. Inspekcja nałożyła 62 mandaty w obszarze higieny dzieci i młodzieży, 154 w odniesieniu do bezpieczeństwa żywności i żywienia, oraz 32 mandaty dotyczące głównie kąpielisk. W trzech przypadkach spowodowano wyłączenie z użytkowania pomieszczeń o złym stanie sanitarnym.

Reklama

Wśród dzieci i młodzieży odnotowano: 1262 przypadki zachorowań, 932 wypadki i urazy oraz 202 zatrucia pokarmowe.

W elektronicznej bazie wypoczynku MEN zgłoszono w 2018 r. ogółem ok. 26 tys. turnusów, w ramach których z wypoczynku letniego skorzystało ponad 516 tys. uczestników.

Reklama

Największa liczba turnusów – ponad 12,4 tys. organizowana była w obiektach hotelowych lub innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie np. w ośrodkach wypoczynkowych i całorocznych schroniskach młodzieżowych. Ok. 2,6 tys. turnusów zorganizowano w miejscu okazjonalnie wykorzystywanym do wypoczynku; ponad 1,1 tys. – pod namiotami, a 9,7 tys. – w miejscu zamieszkania.

GIS akcentuje, że w czasie trwania akcji letniej przypominano kierownikom wypoczynku letniego o konieczności zapewnienia uczestnikom całodobowo dostępu do wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub innych napojów. Inspekcja podkreśla też, że na bieżąco podejmowano współpracę z kuratoriami oświaty, państwową strażą pożarną oraz policją.