Lody o smaku mamałygi, czyli po włosku polenty, zaprezentowano w Mediolanie podczas festynu związku włoskich rolników, promującego lokalne produkty. Polenta to jedno z tradycyjnych włoskich dań. Gotowaną mąkę kukurydzianą podaje się, zwłaszcza zimą, z sosem pomidorowym, truflami, grzybami lub wieprzową kiełbasą.

Reklama

Teraz związek włoskich rolników indywidualnych podczas imprezy serwował lody mamałygowe, co jest propozycją karkołomną, gdyż sama w sobie polenta jest prawie bez smaku. Zaprezentowano także lody z serka mascarpone. Nowości te na stałe mają zagościć latem tego roku na kilkudziesięciu festynach w Lombardii.

Wśród około 600 rodzajów lodów sprzedawanych we Włoszech, w ostatnim czasie pojawiły się takie osobliwości, jak lody o smaku pizzy - z pomidorami i mozzarellą, a także peperoncino - bardzo ostrej papryczki oraz piwne i szpinakowe. Są też lody z oślego mleka oraz o smaku risotto z prawdziwkami.