Przed trzema laty mieszkańcy Strasburga postanowili promować regionalną sztukę kulinarną, pokazując jednocześnie, jaką rolę odgrywa kuchnia w kulturze krajów i regionów. Od tego czasu zapraszają w lipcu na Food Culture wybrane regiony. W tym roku Śląskie jest jedynym regionem nie tylko z Polski, ale też całej Europy środkowej i wschodniej.

Reklama

Jak poinformował dyrektor wydziału promocji w urzędzie marszałkowskim woj. śląskiego Tomasz Stemplewski, region ten zajął cały Plac Gutenberga na starówce Strasburga - położony ok. 100 metrów od tamtejszej słynnej katedry. Na placu rozstawiono m.in. dziesięć namiotów wytwórców certyfikowanych produktów tradycyjnych, w pobliżu stanęła scena, gdzie występują regionalni artyści.

Odwiedzający stoisko woj. śląskiego mogą poznać i skosztować specjałów tamtejszej kuchni. Oprócz znanych w całej Polsce, ale jeszcze nie w Europie, klusek śląskich, powodzeniem cieszą się redykołki, gołki i korbacze, czyli góralskie sery z Beskidów. Chwalone jest piwo ze znanego regionalnego browaru, zaciekawienie budzi niekoniecznie śląski bigos - jako, że dania z kapusty są w Alzacji popularne.

Goście śląskiego stoiska - prócz degustacji - mogą nauczyć się wyrabiania śląskich potraw, niektórzy np. chętnie kulają (czyli turlają) śląskie kluski. Naukę i degustacje umila oprawa muzyczna w wykonaniu działającego przy Uniwersytecie Śląskim zespołu folklorystycznego "Katowice".

Reklama

Oprócz tradycyjnej żywności z woj. śląskiego na Placu Gutenberga wystawiane są efekty pracy tamtejszych rzemieślników, m.in. koniakowskie koronki czy drewniane zabawki. Dla młodzieży organizowane są warsztaty np. regionalnych tańców czy wyrobu drewnianej biżuterii; najmłodsi mogą nauczyć się podstaw języka polskiego i posłuchać polskich bajek.

Kulminacyjnym punktem udziału woj. śląskiego w imprezie będzie zaplanowany na piątek Dzień Polski. W paradzie uliczkami starówki Strasburga przejdą wówczas m.in. artyści zespołów "Katowice" oraz "Koniaków", którzy wieczorem zainscenizują na Placu Gutenberga wesele górali z Beskidów.

Przedstawienie rozpocznie się o godzinie 19; w trakcie wiernej rekonstrukcji weselnych zwyczajów góralskich publiczność - tak, jak pełnoprawni goście weselni - będzie mogła jeść i pić tradycyjne weselne potrawy i napoje, wśród nich: kołacze, sery i miodulę (regionalny alkohol na bazie miodu).

Przygotowania do udziału woj. śląskiego w strasburskim Food Culture trwały od stycznia. Koordynowały je: Urząd Marszałkowski Woj. Śląskiego i Śląska Organizacja Turystyczna przy pomocy Biura Współpracy Dolnego Renu i Woj. Śląskiego. Koszt przedsięwzięcia - ok. 130 tys. zł - sfinansowano ze środków Śląskiej Organizacji Turystycznej oraz samorządu województwa - przeznaczonych na promocję gospodarczą. Dziesięciodniowa impreza zakończy się 18 lipca.