Przepis na 4 porcje

Składniki:

  • 4 połówki piersi kurczaka
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • kolendra

Na marynatę:

  • 2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku

Na sos:

  • lawokadol
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Na marynatę wymieszać sok z cytryn z oliwą, posiekanym czosnkiem, 1/2 łyżeczki soli i odrobiną pieprzu. Piersi zalać marynatą, odstawić na godzinę.
Awokado przekroić, wyjąć pestkę. Miąższ wydrążyć, przełożyć do miski. Dodać śmietanę, sok z cytryny, 1/4 szklanki wody i 1/2 łyżeczki soli.
Sos zmiksować i doprawić do smaku. Mięso wyjąć z marynaty. Smażyć 10 min, obracając. Pomidory umyć, przekroić na połówki, oprószyć solą i pieprzem, opiekać na ruszcie w piekarniku 5 minut. Kurczaka podawać z pomidorami i sosem z awokado. Udekorować kolendrą.