Czesi o piwie wiedzą wszystko, bo to ich napój narodowy. Wypijają go najwięcej na świecie, bo aż 136 litrów na głowę rocznie, wliczając w to statystycznie dzieci i staruszków.. Dla porównania - w Polsce, która też jest w pierwszej dziesiątce piwoszy świata - pije się go 40 litrów na osobę mniej.

Piwo pija się po pracy, małe jasne - całkowicie oficjalnie - pije się w trakcie lunchu. Czesi tak kochają napój z pianką, że opracowali nawet cztery różne sposoby nalewania trunku. Warzą i spożywają go z upodobaniem od stuleci, a to sprawia, że wiedzą o nim wszystko. Z piwa uczynili element kultury narodowej, ale i jeden z najważniejszych atutów turystycznych.

By poznać prawdziwą tradycję piwną warto poszukać lokali, które i u nas cieszą się coraz większym zainteresowaniem - browarów restauracyjnych.

Praga jest cudownym miejscem na weekend albo i dłuższy wyjazd - mówi Adam Kuźmicki z Polskiego Bractwa Piwnego. - Na pewno idealnym, by zapoznać się z kulturą piwną, będącą ważnym elementem tradycji narodowej Czech. 

By się o tym przekonać wystarczy bardzo krótka podróż (lot pomiędzy stolicami Polski i Czech trwa raptem 75 minut) i wyjście na spacer. Pierwszy rzut oka na praskie ulice przekona nas, że piwo w Czechach to nie napój. To stan umysłu. - Praga jest popularnym kierunkiem lotów typu City Break - mówi Joanna Woroniecka z FRU.pl, firmy zajmującej się sprzedażą biletów lotniczych i rezerwacji hotelowych. - Obserwujemy też, że nasi klienci wybierając się tam chcą rezerwować kompleksowo: lot, hotel, ubezpieczenie podróżne, by na miejscu na spokojnie oddawać się urokom miasta.

Dla wielu osób zaskoczeniem jest to, jak kultura piwna w Czechach wygląda - mówi Adam Kuźmicki. Piwo nalewane jest powoli, czasem nawet 10 minut, dzięki czemu ma inny smak, a piana utrzymuje się niemal do samego końca picia. W Polsce byłoby nie do pomyślenia, by ktoś tyle czekał na piwo, a tam ludzie, którzy wychodzą posiedzieć wiele godzin, podchodzą do tego inaczej. Kuźmicki dodaje: - Wcale nie jest najważniejsze by piwo miało moc, ale by miało smak, tak ważną dla wielu goryczkę.

Odwiedzanie browarów restauracyjnych Kuźmicki traktuje jak prawdziwą przygodę. - One warzą piwo tylko i wyłącznie na własne potrzeby, co pozwala im na eksperymentowanie - przyznaje. - Nigdy nie wiemy do końca, co akurat znajdzie się w ofercie i nigdy nie wiemy, jak będzie smakować to samo - z nazwy - piwo, które zamawialiśmy pół roku wcześniej.

Przedstawiciel Bractwa Piwnego zwraca jednak uwagę na to, byśmy zwrócili uwagę jak Czesi spędzają czas przy piwie. - Siedzą, rozmawiając godzinami, grają w szachy lub inne gry, spędzają czas tak, by być jak najbliżej ludzi.

Kuźmicki przypomina również starą anegdotę i przestrzega: - Zamawiając piwo z sokiem, możemy urazić obsługę, kelnerów i barmanów. Bo oni podchodzą do tego tak: nie po to robimy wszystko, co możemy, by otrzymać wspaniały smak, by ktoś "niszczył" go. dolewając sok. W Pradze obsługa zna już to specyficzne upodobanie niektórych turystów, ale w mniejszych miejscowościach możemy za zamówienie piwa z sokiem zostać nawet wyproszeni z lokalu.

Wyjście do browaru restauracyjnego w Pradze to wydatek dostępny na polską kieszeń. Ceny są takie same, a czasem nawet i mniejsze niż w podobnych lokalach w naszym kraju. Cena biletu lotniczego z Warszawy w obydwie strony na przełomie lipca i sierpnia to wydatek od 380 złotych. Nocleg (za osobę, trzy noce) kosztuje 177 złotych w hotelu jednogwiazdkowym, ale w czterogwiazdkowym za podobny czas możemy zapłacić tylko 398 złotych (dane za FRU.pl, 26 czerwiec 2014).

Browary restauracyjne w Pradze polecane przez Polskie Bractwo Piwne

Klasztorny Browar Strahov
Położony na Hradczanach, czyli w obowiązkowym punkcie wszystkich zwiedzających. Browar istniał tu od... 1628 roku, w XX wieku zniknął, by od 2000 roku warzyć piwo. Warto zapytać o sezonową ofertę, są wśród niej kultowe piwa pszeniczne.
Strahovské nádvoří 301
www.klasterni-pivovar.cz

Pivovar Bašta - Sousedský pivovar U Bansethů
Typowy czeski lokal piwny – z tą różnicą, że podaje własne piwo. Trzeba się trochę natrudzić, by od niego dotrzeć, dlatego zapamiętajcie: tramwaj numer 11. W ofercie pyszne piwa jasne i ciemne oraz sezonowe.
Táborská 49

Pivovarský Klub
Położony przy stacji metra Florenc. Lagery, Ale, weizeny to nie wszystko, Tu napijemy się także dobrego, świeżego cydru.
Křižíkova 17
www.gastroinfo.cz/pivoklub

Pivovarský dům
Oprócz klasycznych smaków proponuje gościom warzone na miejscu piwa bananowe, sour cherry i coffe beer oraz tradycyjną czeską kuchnię.
Ječná 16/Lípová 15
www.gastroinfo.cz/pivodum

Novoměstský pivovar
Oprócz własnego piwa jasnego i ciemnego skosztujemy tu słynnego praskiego przysmaku – szynkę podawaną z marynowanym serem typu camembert.
Vodičkova 20
www.npivovar.cz

U Fleků
To najstarszy nieprzerwanie działający browar w tej części Europy, założony w 1499 roku. To bardzo popularne turystycznie miejsce, które warto zobaczyć, warto skosztować miejscowego piwa, ale z miejscowymi tu nie porozmawiamy, bo ich tu – po prostu - nie ma.
Křemencova 11
www.ufleku.cz

Pivovar U Medvídků
Hotel, restauracja i browar w jednym. Ma w swej ofercie wile przysmaków, w tym ciemnego lagera o zawartości alkoholu... 12,6 %. Dla kochających lekkie czeskie piwa mamy dobrą wiadomość – ich jest tu większośc
Na Perštýně 7
www.umedvidku.cz

Pražský most u Valšů
Oddalony piętnaście minut speceru od Mostu Karola lokal zachwyci wszystkich sowim klimatem tradycyjnej czeskiej piwnicy. W swej ofercie ma trzy warzone na miejscu piwa oraz ofertę sezonową.
Betlémská 5
www.prazskymost.cz