Włoska stolica sera

Interesująca nas impreza jest organizowana w tym samym miejscu – miasteczku Bra w regionie Piemont, znajdującego się na północnym zachodzie Włoch. Raz do roku ta piękna, malownicza miejscowość ta staje się mekką wytwórców i miłośników sera, którzy zjeżdżają tam nie tylko z kraju, ale i z różnych zakątków świata, by prezentować swoje produkty i poznawać nowe smaki. Warto przy okazji zwiedzić i inne zakątki regionu – można to zrobić, rezerwując tanie bilety do Turynu, stolicy Piemontu.

Festiwal jest prawdopodobnie największą tego typu imprezą kulinarną we Włoszech. Za przygotowanie Cheese odpowiadają władze miasta i międzynarodowa organizacja Slow Food, której celem jest między innymi promowanie tradycyjnych metod wytwarzania żywności. Zajmuje się ona również nauczaniem – członkowie Slow Food prowadzą badania i warsztaty związane z różnymi dziedzinami związanymi z gastronomią i produkcją żywności. Dzięki ich wsparciu w 2004 został założony Uniwersytet Nauk Gastronomicznych w Bra.
Sama impreza z roku na rok zyskuje coraz większe zainteresowanie – podobno już w 1997 roku liczba uczestników wyniosła 150 tysięcy! Pozytywne opinie o Cheese można znaleźć między innymi na portalu tripadvisor.com, choć dominują tam komentarze w języku włoskim.

Raj dla miłośników serów

W tym roku festiwal odbędzie się w dniach 18-21 września. Jak do tej pory swoje przybycie zapowiedziało ponad 160 wystawców – w tym z Francji, Hiszpanii, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i USA. Dla nich przeznaczono ponad 3 tys. m2 przestrzeni na stoiska. Część targowa ma być otwarta w godzinach od 10 do 22, nie licząc niedzieli (do 20). Prezentowane będą zarówno sery świeże, jak i gatunki dojrzewające, wyprodukowane przy użyciu mleka pochodzącego głównie od zwierząt wypasanych na terenach górskich. Należy dodać, że organizatorzy zwracają szczególną uwagę, by serwowane produkty były przechowywane i podawane w odpowiednich dla nich warunkach – jest to bardzo ważne w przypadku produktów na bazie mleka. Oprócz targowiska z serami do dyspozycji zwiedzających dostępne będą także części poświęcone pizzy, piwu i tzw. street food w wersji „slow”.
Goście takich imprez mają możliwość wzięcia udział w licznych warsztatach kulinarnych oraz posłuchać prelekcji związanych z tematyką imprezy. Te ostatnie są prowadzone zarówno przez wykwalifikowanych kucharzy, jak i naukowców, a dotyczą między innymi: zdrowia, kultury jedzenia i ekologii.

Zalety lokalizacji

Bra leży w regionie tradycyjnie związanym z wytwórstwem serów. Od Turynu dzieli go jedynie 60 km. W okolicy znajdują się malownicze piemonckie miasteczka takie jak Asti, Fossano czy słynąca z najlepszych trufli Alba. Bez problemu można dojechać do nieco dalej położonej nad Morzem Liguryjskim Genui. Samo Bra słynie z XVII-wiecznego sanktuarium Matki Bożej Kwiatów, które z kolei jest znane z kwitnących w grudniu śliw. Zjawisko to powtarza się od prawie 700 lat. Warto też wspomnieć o niewielkim, ale urocznym Museo del Giocattolo (Muzeum Zabawek).