W tym roku dwunastu winiarzy zachodniopomorskich będzie prezentowało swoje najwspanialsze produkty winiarskie, ale również będzie można degustować sery, przetwory rybne, ryby, wędliny przygotowane w sposób tradycyjny - powiedziała podczas konferencji prasowej członkini Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego Anna Bańkowska.

Reklama

"Winnic na Pomorzu Zachodnim przybywa"

Winnic na Pomorzu Zachodnim przybywa, już mamy ich ponad dwadzieścia – dodała Bańkowska. Festiwal to jednak nie tylko degustacja, ale również szereg wydarzeń kulturalnych, które będą miały miejsce na dziedzińcu przez te trzy dni – podkreśliła.

Program festiwalu

Reklama

W programie festiwalu zaplanowano m.in. atrakcje muzyczne, cykl wykładów na temat historii winiarstwa na Pomorzu Zachodnim, wytwarzania wina czy serwowania go w odpowiednim połączeniu z potrawami.

Cieszymy się, że mamy takie miejsce raz do roku, gdzie możemy zaprezentować naszą pasję i się nią dzielić. Przy pierwszym festiwalu dużo osób nie znało naszych produktów, a na drugim już przychodzili po konkretne produkty. Ta świadomość i edukacja enologiczna u nas jest coraz większa - powiedział Jacek Turnau z winnicy w Baniewicach.

Jak przekazali organizatorzy, w pierwszej i drugiej edycję festiwalu uczestniczyło ponad 10 tys. osób z kraju i zagranicy. Festiwal rozpocznie się w piątek 21 kwietnia i potrwa do niedzieli 23 kwietnia. Wstęp będzie bezpłatny.

autorka: Małgorzata Miszczuk