Przepis na 4 porcje
Składniki:
- 4 połówki piersi kurczaka
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- kolendra
Na marynatę:
- 2 cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
Na sos:
- lawokadol
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Na marynatę wymieszać sok z cytryn z oliwą, posiekanym czosnkiem, 1/2 łyżeczki soli i odrobiną pieprzu. Piersi zalać marynatą, odstawić na godzinę.
Awokado przekroić, wyjąć pestkę. Miąższ wydrążyć, przełożyć do miski. Dodać śmietanę, sok z cytryny, 1/4 szklanki wody i 1/2 łyżeczki soli.
Sos zmiksować i doprawić do smaku. Mięso wyjąć z marynaty. Smażyć 10 min, obracając. Pomidory umyć, przekroić na połówki, oprószyć solą i pieprzem, opiekać na ruszcie w piekarniku 5 minut. Kurczaka podawać z pomidorami i sosem z awokado. Udekorować kolendrą.