Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 70 minut
Składniki: 2 średnie bakłażany, 20 dag mielonego mięsa drobiowego, 4 pomidory, 4 cebule
Dodatki: 5 ząbków czosnku, 6 łyżek oliwy, zioła prowansalskie, po 2-3 gałązki świeżej bazylii, tymianku i oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania: Bakłażany przepołowić, wydrążyć miąższ, pozostawiając przy skórce warstwę grubości 3 cm, osolić, odstawić na 30 min i opłukać. Miąższ posiekać z 2 cebulami, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać mięso, zrumienić. Doprawić czosnkiem, ziołami, szczyptą soli i pieprzu. Bakłażany napełnić farszem. Pomidory pokroić w plastry. 2 cebule pokroić w talarki. Bakłażany obłożyć pomidorami i cebulą. Posypać listkami ziół i skropić oliwą. Zapiekać 30 min (180 st.).
Porcja: ok. 390 kcal