"La Pergola" Niemca Heinza Becka od lat dzierży tytuł najlepszej restauracji w Wiecznym Mieście. Otrzymała też wiele międzynarodowych nagród. Jej specjalnością jest nie tylko znakomita tradycyjna włoska kuchnia, ale i piwnica z winami, w której jest ponad 50 tysięcy butelek trzech tysięcy gatunków. Lokal serwuje takie specjały, jak luksusowe frutti di mare, risotto z oliwkami i serem Grana Padano, pieczenie w warzywach. Średnia cena trzydaniowej kolacji przekracza 100 euro.

Reklama

Lokal Massimo Bottury w Modenie ma całą serię tytułów, a sam kucharz uważany jest za jednego z najlepszych na świecie. Był uczniem ojca kuchni molekularnej, Ferrana Adrii. W menu jego osterii w Modenie znajdują się dania, określane jako "konceptualne", będące rezultatem odważnych eksperymentów. Są też potrawy klasyczne, jak risotta z owocami morza, sztuki mięsa w jabłkach. Już teraz restauracja przyjmuje zaproszenia na sylwestrową kolację. Cena od osoby - 500 euro.

Gianfranco Vissani to nie tylko znakomity kucharz, ale i gwiazda telewizji od lat 90. oraz autor książek kucharskich. Restauracja w Umbrii to jego najbardziej znany lokal, specjalizujący się w kuchni tamtego regionu.

W 2011 roku włoska agencja zarządzająca dobrami skonfiskowanymi mafii powierzyła Vissaniemu prowadzenie odebranej gangowi restauracji Antica Masseria dell Alta Murgia koło Barii w Apulii na południu.

Z Rzymu Sylwia Wysocka (PAP Life)

Reklama
sw/ zig/