Pod patronatem gruzińskiej Narodowej Agencji Wina ruszył program, w którym wezmą udział wybitni specjaliści z całego świata. Do ich dyspozycji oddano próbki najstarszych gruzińskich trunków i fragmenty zachowanych krzewów winnych.

Reklama

Według legendy Gruzini poznali tajemnicę uprawy winogron oraz produkcji wina od boskiego syna Amiraniego. W gruzińskiej tradycji jest on odpowiednikiem greckiego Prometeusza.

Współcześnie w Gruzji uprawianych jest 500 różnych szczepów winnych, z których produkuje się kilkaset gatunków win. Dodatkowo w niemal każdej gruzińskiej rodzinie powstaje każdego roku kilkaset litrów wina domowej produkcji.

Lewan Dawitaszwili z ministerstwa rolnictwa, odpowiedzialny za projekt mający udowodnić, że Gruzini jako pierwsi produkowali wino, zaprosił do udziału w tym przedsięwzięciu najwybitniejszych producentów win, genetyków i archeologów z Francji, Włoch, Grecji, Hiszpanii i Niemiec.