KLM wydały ostrzeżenie na swojej stronie internetowej, że produkty mięsne jednego z ich dostawców mogły zostać skażone listerią. Według firmy bakterie mogły zawierać produkty, które były podawane podczas kilku lotów na śniadania w klasie biznes.
Linie poprosiły pasażerów o skonsultowanie się z lekarzem rodzinnym, jeśli mają takie dolegliwości, jak gorączka, ból głowy lub mięśni, albo czują, że mogli zjeść skażone jedzenie. Firma nie określiła jednak, o które loty chodzi i kiedy posiłki były podawane pasażerom. Linie przeprosiły i powiedziały, że obecnie produkty na ich pokładach są bezpieczne.
To pokłosie afery dotyczącej skażonej żywności, która wybuchła w Holandii, Belgii i Niemczech.
W Belgii rosną obawy związane z zanieczyszczeniem mięsa bakteriami listerii w Holandii, gdzie z tego powodu zmarły trzy osoby. Sieci handlowe wycofywały z supermarketów niektóre produkty z obawy przed zagrożeniem.
W piątek holenderski Królewski Instytut Zdrowia Publicznego i Środowiska (RIVM) podał, że trzy osoby zmarły w Holandii po zarażeniu się listerią.
RIVM stwierdził, że zakażone produkty pochodzą z zakładu produkcyjnego Offerman w Aalsmeer w północnej Holandii. Również supermarkety w Holandii zaczęły wycofywać ze sprzedaży produkty z mięsa wieprzowego ze względu na ryzyko zakażenia. Produkty z zakładu Offerman były sprzedawane głównie w sklepach Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro i Versunie w Holandii.
W Niemczech dwie osoby zmarły w kraju związkowym Hesja po zjedzeniu produktów mięsnych wieprzowych zanieczyszczonych listerią. Organy sanitarne tymczasowo wstrzymały działalność firmy Wilke, dostarczającej badane produkty. Oprócz dwóch zgonów osób starszych, kilkadziesiąt osób zachorowało po zjedzeniu zanieczyszczonego bakteriami salami i pasty mięsnej. Wilke zaopatruje restauracje, kuchnie handlowe i supermarkety.
Listerioza to rzadko spotykana choroba zakaźna, groźna głównie dla noworodków, kobiet w ciąży, osób starszych i przewlekle chorych oraz o obniżonej odporności; zakażeniu rzadko ulegają zdrowe osoby dorosłe. Choroba najczęściej rozwija się po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych, niedokładnie umytych surowych owoców i warzyw, surowego mięsa, ryb, owoców morza oraz "dań gotowych", niepoddanych przed spożyciem obróbce cieplnej. Wywołująca tę chorobę bakteria listeria namnaża się również w temperaturze chłodni, w której ginie większość innych bakterii.