Zainteresowanie turystów podkarpackimi winnicami rośnie z roku na rok. Podczas tegorocznych wakacji w naszych winnicach turystów można spotkać codziennie. Czasem są to wcześniej zaplanowane i umówione spotkania, innym razem goście do winnic zaglądają przypadkowo, np. przy okazji zwiedzania okolicy - powiedziała Wawro.

Reklama

Enoturystom, czyli turystom podróżującym w regiony winiarskie, podkarpaccy winiarze oferują m.in. zwiedzanie winnic, rozmowy o uprawie winorośli, produkcji win oraz ich degustacje. Niektóre gospodarstwa oferują noclegi i wyżywienia.

W tym roku zostanie wydany przewodnik po podkarpackich winnicach. Przedsięwzięcie dofinansował samorząd województwa. Wydawnictwo ma ułatwić poruszanie się po winnicach regionu. Do tej pory o tym, gdzie one są, turyści dowiadują się najczęściej z mediów lub internetu - dodała Wawro.

Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch - trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 70 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.