Tego nie jedz i nie pij w podróży! PORADY
1 Napoje? Tak, ale pod warunkiem, że dostaniemy zakapslowane lub z nienaruszoną zakrętką - i sami je otworzymy przed wypiciem. Inaczej możemy złapać nieprzyjemnego pasożyta
Shutterstock
2 Bieżąca woda? Jeśli już, to wyłącznie do mycia rąk i zębów, choć w bardziej egzotycznych krajach i mniej luksusowych hotelach do tego celu lepiej jest użyć wody przegotowanej.
Shutterstock
3 Wyobraź sobie taką sytuację - smażysz się na plaży, idziesz do baru i wracasz z chłodnym drinkiem, w którym grzechoczą kostki lodu. A w kostkach lodu yersinia i listeria - bakterie powodujące ciężkie zatrucie pokarmowe
Shutterstock
4 Nawet gdy roztapiasz się z gorąca, lepiej sięgaj po gorące potrawy. Wtedy masz pewność, że wysoka temperatura podczas gotowania lub smażenia wybiła pasożyty pokarmowe
Shutterstock
5 W pyle, kurzu, piasku z plaży - zasady higieny musisz zabrać ze sobą na wakacje. Inaczej wrócisz na przykład z żółtaczką
Shutterstock
6 Jeśli możesz, nie zostawiaj jedzenia bez przykrycia. Mucha z ogromną ochotą poczęstuje się twoim ciastkiem, a przy okazji zostawi na nim bakterie - w tym także fekalne
Shutterstock
7 Gorące promienie słońca opalają skórę, ale także psują jedzenie. Specjaliści od żywienia zalecają, że produkty spożywcze zabrane na przykład na plażowy piknik należy zjeść w ciągu dwóch godzin. Inaczej zaczną się psuć w wysokiej temperaturze
Shutterstock
8 Nawet jeśli jesteś miłośnikiem sushi i surowych owoców morza, musisz trzymać swoje namiętności na wodzy. Jeśli nie masz pewności co do tego, że czy restauracja rygorystycznie przestrzega zasad higieny, lepiej zrezygnuj z potraw z surowym mięsem
Shutterstock