Jak łatwo się domyślić restauracja Poziom 1959 jest położona na wysokości 1959 m n.p.m., co czyni ją najwyżej zlokalizowaną restauracją w Polsce. Mieści się w modernistycznym budynku górnej stacji kolei PKL na Kasprowym Wierchu, wybudowanym w 1936 r. Dwupoziomowa restauracja, do której można się dostać wysokogórską koleją linową, oferuje niepowtarzalny widok na Tatry Zachodnie i Dolinę Gąsienicową. Lokal przyciąga uwagę także aranżacją wnętrz. Znajdziemy tam motywy rolek kolei linowej czy lin nośnych. W środku znajduje się także kominek na wzór wagonu, zaś charakterystyczne lampy i ławki przywodzą na myśl poczekalnię dworcową. W budynku górnej stacji kolei PKL turyści znajdą także sklep z unikalnymi kolekcjami ubrań i gadżetów sygnowanych logo ośrodka Kasprowy Wierch. / Media / Photographer BobakDariusz
Restauracja Stratosfare znajduje się w miejscowości Queenstown w Nowej Zelandii, kraju uważanym za jeden z najpiękniejszych na świecie. Stratosfere oferuje klientom zapierający dech w piersiach widok na jezioro Wakatipu i pasmo górskie Alp Południowych. Do przeszkolonego lokalu na szczycie góry Boba dostać się można w ciągu kilku minut kolejką gondolową. Stratosfare serwuje głównie dania rybne i owoce morza, charakterystyczne dla Nowej Zelandii. / Media
Restauracja Ithaa na Malediwach to pierwszy i jedyny lokal na świecie usytuowany prawie pięć metrów pod wodą. Zarówno ściany, jak i sufit zbudowano z akrylowego szkła, które daje niemal idealną przezroczystość. Przez szyby można podziwiać życie morskie – wokół restauracji pływają tropikalne ryby, płaszczki, rekiny i żółwie. Restauracja pomieści jedynie czternaście osób na raz, dlatego wybierając się tam należy odpowiednio wcześniej zarezerwować stolik. W 2014 r. New York Daily News uznał restaurację Ithaa za najpiękniejszą na świecie. / Media
Restauracja wewnątrz jaskini? We włoskim miasteczku Polignano a Mare to możliwe! Grotta Palazzese oferuje 150 miejsc na tarasie z widokiem na niebieskie wody Adriatyku. Już w XVIII wieku odbywały się w tym miejscu bankiety, na co wskazują prace malarza Jean Louis Desprez pochodzące z 1783 roku. Niektórzy historycy uważają ponadto, że około V w. p.n.e. groty te zamieszkiwali pierwsi mieszkańcy miasteczka. Lokal jest otwarty jedynie sezonowo - od maja do października. Ma też jedną wadę - jaskinie zamieszkują nietoperze, co może być uciążliwe dla klientów. Wynagradza to jednak pyszne, lokalne jedzenie i piękne widoki. / Media
Reklama