Muzeum Tatrzańskiego Parku Narodowego
Lasy Państwowe TANAP
tel.: +421 (0)52/478 03 65, +421 (0)52 478 03 11, +421 (0)903/987 550
e-mail: sekretariat@lesytanap.sk
www: www.lesytanap.sk
059 60 Tatrzańska Łomnica

Jaskinia Beliańska
059 54 Tatranska Kotlina
tel. +421 (0)52/446 73 75
e-mail: belianj@ssj.sk
www.ssj.sk

Aquacity Poprad
Szportova 1397/1
058 01 Poprad
tel. +421 (0)52/785 11 11
faks +421 (0)52/785 12 20
e-mail: info@aquacity.sk
www.aquacityresort.com

Sanatorium Kupele Novy Smokovec
tel. +421 (0)52/442 24 54 do 6, +421 (0)918/772 896
faks +421 (0)52/442 31 40
e-mail: marketing@kupelens.sk
www.kupelens.sk
Novy Smokovec 30
062 01 Vysoke Tatry

Sanatorium Tatrasan
tel. +421 (0)52/442 20 41 do 8
faks +421 (0)52/442 23 77
e-mail: riaditel@tatrasan.sk
Novy Smokovec 4076
062 01 Vysoke Tatryron

WAŻNE KONTAKTY

Narodowe Centrum Turystyki Słowackiej
Dyrektor Jan Bosnovic
ul. Krakowskie Przedmieście 13 pok. 17 (budynek Hotelu Europejskiego)
00-071 Warszawa
tel./faks 022 827 00 09
email: sacr@poczta.onet.pl
www.slovakiatourism.sk
www.slovakia.travel

Ambasada Republiki Słowackiej
ul. Litewska 6
00-581 Warszawa
tel. 022 525 81 10
faks 022 525 81 22
e-mail: emb.warsaw@mzv.sk
www.ambasada-slowacji.pl

Ambasada RP na Słowacji
Hummelova 4
814 91 Bratislava 1
tel.: 00421/2 /5441 3174/5441 3175/5441 3196
faks 00421/2 /5441 3184
e-mail: bratampl@nextra.sk, bratampl@nextra.sk
www.polskevelvyslanectvo.sk

Waluta

Od początku 2009 r. obowiązującą walutą na Słowacji jest euro. Jednak jeszcze do końca czerwca dawne słowackie banknoty i monety można wymieniać na euro w bankach komercyjnych na całym terytorium Słowacji.

Kuchnia słowacja

Potrawy południowych sąsiadów w dużej mierze są podobne do Polski, bo przygotowywane z mleka, ziemniaków i kapusty. Słowacką potrawą narodową są kluseczki ziemniaczane z bryndzą, słoniną i skwarkami, czyli słynne bryndzove haluszky. Do tego dania najbardziej nadaje się maślanka lub kwaśne mleko. Danie to cieszy się tak wielką estymą, że jej wielbiciele rokrocznie spotykają się w górskiej osadzie Turecka u podnóża Wielkiej Fatry na światowych mistrzostwach gotowania i konsumpcji.

Do tradycyjnych domowych pokarmów należą też zupy: kapuśniak, czosnkowa (podawana czasami w bochenku chleba), fasolowa z kiełbasą i rosół z kury i wołowiny.

Tradycyjnymi słowackimi ciastami są kołacze z ciasta drożdżowego lub bułeczki nadziewane powidłami, makiem, serem lub orzechami. Znany jest też skalicki trdelnik, ciasto w kształcie walca z otworem w środku.

Do ulubionych alkoholi Słowaków należą jałowcówka, śliwowica i grzaniec (mieszanka roztopionej słoniny, wódki i miodu). Warto też kupić likier Demanovkę zrobiony z ziół leczniczych i płodów leśnych.