Od 15 sierpnia pasażerowie klasy ekonomicznej Korean Air nie będą mogli zamówić zupy instant. Zmiany są wynikiem zwiększonego ryzyka oparzeń związanych z turbulencjami - donosi stacja BBC.
Decyzja w odpowiedzi na turbulencje
Linia lotnicza uzasadnia tę decyzję wzrostem ryzyka oparzeń, które może wystąpić podczas turbulencji, wąskich przejść i bliskiego siedzenia pasażerów. Zupki instant będą mogli zamówić klienci klasy biznes i pierwszej.
Wzrost liczby turbulencji
W oświadczeniu zaznaczono że od 2019 roku liczba turbulencji na jego lotach wzrosła dwukrotnie. W klasie ekonomicznej zupy są podawane jednocześnie wielu pasażerom, co zwiększa ryzyko poparzeń. Jak podano w klasie biznes i pierwszej zupki będą dostarczane indywidualnie, co powinno zmniejszyć ryzyko rozlania.
Nowe opcje w menu
Zupki zostaną zastąpione innymi przekąskami, takimi jak kanapki, hot dogi, pizza i pierożki z nadzieniem serowym, mięsnym i warzywnym.