Przepis na 4 porcje

Składniki:

Reklama
  • 1 kg świeżych, sprawionych sardynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczki świeżej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Sardynki starannie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, oprószyć wewnątrz solą, odstawić na 10 minut. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, a następnie napełnić ciasno ułożonymi obok siebie sardynkami. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody, po czym połowę natki drobno posiekać. Posiekaną natkę wymieszać z czosnkiem, 4 łyżkami oliwy, sokiem wyciśniętym z cytryny, odrobiną soli i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowaną marynatą polać sardynki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekać 30 minut. Przed podaniem posypać resztą natki pietruszki.