Przepis na 4 porcje
Składniki:
- 1 kg świeżych, sprawionych sardynek
- 2 ząbki czosnku
- 2 pęczki świeżej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Sardynki starannie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, oprószyć wewnątrz solą, odstawić na 10 minut. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, a następnie napełnić ciasno ułożonymi obok siebie sardynkami. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody, po czym połowę natki drobno posiekać. Posiekaną natkę wymieszać z czosnkiem, 4 łyżkami oliwy, sokiem wyciśniętym z cytryny, odrobiną soli i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowaną marynatą polać sardynki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekać 30 minut. Przed podaniem posypać resztą natki pietruszki.