Ranking najgorszych dań świata według Taste Atlas

TasteAtlas, przewodnik po kulinariach świata, opublikował ranking najgorszych dań świata. Lista nazywa się "100 najgorzej ocenianych potraw" i opiera się na specjalnym systemie ocen, w którym uwzględniono 389 802 opinii, które uznano za wystarczająco wiarygodne, by wziąć je pod uwagę w budowaniu zestawienia.

Na pierwszym miejscu niechlubnego rankingu kulinarnego znalazło się danie z Finlandii, które nazywa się Blodplat. To rodzaj klusek przygotowywanych z mąki żytniej lub jęczmiennej, z krwią zwierzęcą. Podaje się je z boczkiem i dżemem z borówek. Drugiej miejsce zajęła hiszpańskabocadillo de sardinas, czyli kanapka z sardynkami, a trzecie - potrawa ze Szwecji nazywana Calskrove, co jest rodzajem ciasta drożdżowego, wypełnionego hamburgerami i frytkami.

Reklama
Reklama

Ranking najgorszych dań świata. Na liście polski przysmak

Na liście najgorszych potraw świata znalazło się też danie z Polski, które zajęło 26. miejsce. Zajął je śląski żymlok, nazywany też bułczanką, czyli tradycyjna kiełbasa, produkowana dawniej w czasie świniobicia w okresie jesienno-zimowym. To parzona kiełbasa z krwi wieprzowej i bułki, doprawionych cebulą i przyprawami, nadziewanymi w jelita.

Żymlok wyglądem przypomina kiełbasę, konsystencją kaszankę. Pochodzi z czasów, kiedy na Śląsku żyło się bardzo skromnie, więc w czasie świniobicia, starano się maksymalnie wykorzystać wszystko z ubitej świni, włączając w to podroby, krew i jelita. Nic nie mogło się zmarnować, a przygotowana produkty musiały być odpowiednio przechowywane, by mogły wystarczyć rodzinie na długi czas.