Złoto Andaluzji
Wielbiciele hiszpańskich win w Andaluzji znajdą nieco inne, ale równie klimatyczne gaje - oliwne. Region należy do najważniejszych producentów oliwy, z której słynie przecież Hiszpania, a uprawy drzewek można znaleźć w każdym jego zakątku. Wycieczka szlakiem hodowli oliwek to wspaniała wyprawa po spalonej słońcem ziemi, dzięki której można jednocześnie przekonać się o całym bogactwie kulturowym Andaluzji. To również okazja, aby dowiedzieć się, jak oliwki trafiły na Półwysep Iberyjski i dlaczego traktowane są przez Hiszpanów z taką troską. Wiele tłoczni znajdujących się przy gajach organizuje specjalne pokazy dla podróżników. Prezentowane są tradycyjne metody otrzymywania słynnej oliwy. Czy wiedzieliście, że poddawana jest ona testom i degustacjom podobnym do tych, które towarzyszą ocenianiu jakości wina?
Aby dowiedzieć się więcej o hodowli oliwek i produkcji oleju, warto udać się do prowincji Jaen. W pobliżu miasta Baeza znajduje się Museo de la Cultura del Olivo. Prezentuje ono nie tylko historię tej gałęzi hiszpańskiej gospodarki, ale również wszystko to, co stanowiło dla niej otoczenie. A więc, przede wszystkim, kulturę ludową i tradycje Andaluzji - od zwyczajów po architekturę.
Jamon
Hiszpańskie wędliny są znane na całym świecie, a do najpopularniejszych należy nie tylko ostre chorizo, ale również jamon - czyli specjalnie przyrządzane szynki. Istnieje wiele jej rodzajów, a poszczególnych nazwy odnoszą się miejsc, w których hodowane były zwierzęta, z których pozyskano mięso. Wyjątkowość tej wędliny związana jest z tym, że produkuje się ją z mięsa czarnej świni iberyjskiej, która nie występuje nigdzie poza Półwyspem Iberyjskim. Dlatego też jamon bardzo trudno jest kupić w pozostałej części Europy.
Jamon charakteryzuje się tym, że sprzedawana jest w bardzo specyficznej formie - szynkę przygotowuje się bowiem z całych wieprzowych nóg, bez usuwania kości. Jedną z najsłynniejszych jest produkowana w Jabugo. To niezwykła miejscowość położona w górach, aż 700 metrów nad poziomem morza, w prowincji Huelva. Jest niewielka i bardzo klimatyczna.
Wina
Wśród andaluzyjskich win najbardziej znanym jest oczywiście sherry. To wyjątkowy rodzaj alkoholu, który produkowany jest tylko w Hiszpanii, w okolicy Jerez de la Frontera. Sposób jego przygotowywania jest ściśle określony i związany z długą tradycją, która obecnie chroniona jest przez prawo unijne. Co ciekawe, sherry króluje na tych terenach już ponad 3 tysiące lat - nic więc dziwnego, że Hiszpanie tak pilnie strzegą jego tajemnic.
Innym popularnym trunkiem pochodzącym z Andaluzji jest wino z Malagi. Ten słodki alkohol o bardzo charakterystycznym aromacie produkowany jest z podsuszanych winogron.
Tradycyjne dania
Niemal każde miasto w Andaluzji posiada jakieś własne tradycyjne dania, którymi jego ludność zajada się od wieków. Wszystkie cechują się zdecydowanym smakiem i wyrazistością - z czego znana jest zresztą kuchnia całej Hiszpanii. Przykładowo, w Kordobie warto spróbować flamenquin, czyli roladek ze schabu i jamon, które obtaczane są w jajku i smażone na głębokim tłuszczu. Z Malagi pochodzi natomiast gazpachuelo, czyli aromatyczna zupa rybna z majonezem, przyprawiana czosnkiem. Nie można zapomnieć także o andaluzyjskich słodkościach, które warte są nawet tego, by na kilka dni zrezygnować z diety i zdrowego odżywiania. Jeżeli chcielibyście spróbować tych pyszności, a w dodatku zwiedzić niesamowitą Andaluzję, najtańsze połączenia lotnicze zarezerwujecie na Tanich lotach.